Пахта (з фін. pyöhtää «
пахтати
Пахтання Молочного океану або Самудра-мантхан (санскр. समुद्र मंथन) одна з ключових міфологічних подій, описана в Пуранах і відзначається кожні 12 років під час величезного індуїстського свята Кумбха-мелу. Історія описується в «Бхагавата-пурані», «Вішну-пурані» та «Махабхараті».
https://ua.wikipedia.org › wiki › Пахтання_Молочного_океану
Пахтання Молочного океану – Вікіпедія
, збивати масло» або з фін. pahtaa «згущувати, давати затвердіти, застигнути») знежирені вершки, побічний продукт, що отримується при виробництві олії з коров'ячого молока.Як отримують пахту?
Зараз пахта виготовляється шляхом додавання до знежиреного молока спеціальних бактерій. В результаті виходить густий напій, що має гострий присмак. За відсутності пахти її можна легко замінити склянкою молока і 1 столовою ложкою лимонного соку або оцту.
Що корисніше кефір чи пахта?
Вміст лактози або молочного цукру в пахті вище, ніж у кефірі та кисляку, про що слід пам'ятати людям, які страждають на непереносимість лактози. Крім кальцію, пахта багата на білки, містить мінерали і вітаміни групи В. лецитин, що міститься в пахті, засвоюється значно легше, ніж лецитин у молоці.