Помада, помадка уварений сиропаток, швидко охолоджений до температури 35-40° і розмішаний в помадозбивальної машині або вручну. При збиванні у перенасиченому сиропі відбувається кристалізація сахарози. Готовий продукт складається з дрібних цукрових кристалів та міжкристального сиропу.
Чому так називається помадка?
Спочатку російське слово «помада» означало ліки, однак, до XIX століття під цим словом стали розуміти засіб декоративної косметики. Помадою в XIX – початку XX століття називали засіб у формі мазі для догляду за волоссям, яке надавало їм блиск і робило зачіску більш стійкою.
Як приготувати помадку для торта?
У невеликій ємності з'єднати молоко та цукор. Нагріти їх на невеликому вогні, постійно помішуючи до розчинення цукру. Додати какао, довести до кипіння і варити 1-2 хвилини. Зняти помадку з вогню, додати вершкове масло|мастило| і перемішати.