Спочатку червоною рибою називали тільки осетрових риб (мешкають у Каспійському морі): білугу, стерлядь, севрюгу, осетра за високі харчові якості, хоча їхнє м'ясо має рожево-жовте забарвлення. Головне поділ цього класу [риби]: костисті та хрящі, або, як у нас їх звуть: чорна та червона риба.
Чому червона риба має червоне м'ясо?
По перше, це обумовлюється білком під назвою міоглобін. Його основна функція полягає у створенні кисневого резерву для м'язів за підвищеної фізичної активності. Міоглобін знаходиться в клітинах поперечно-смугастої мускулатури і містить у собі пігмент червоного кольору.
Яку рибу підробляють під червону?
Здебільшого вітчизняні виробники пропонують червону ікру з таких риб, як форель, нерка, горбуша, кета, кижуч.