Кип'ячене молоко слід охолодити до 38-40 °С. В окремій ємності змішайте 200 г сметани та 100 мл молока до однорідності. Потім розбавте в решті молоці, накрийте кришкою та укутайте на ніч. Якщо рецепт виконаний правильно, то наступного дня ви отримаєте загуслу молочну масу з сироваткою, що відокремилася.
Якщо ви хочете прискорити процес скисання молока, то у свіже молоко можна додати трохи кислого молока, шматочок сиру, або трохи домашньої сметани. Кисломолочні бактерії, що знаходяться в кислому молоці або в сирі, почнуть розмножуватися і свіжіше молоці швидко скисне.
Як швидко скисає молоко? Домашнє молоко, не пастеризоване та нестерилізоване, скисає при кімнатній температурі за 12-24 години після здавання. Але трапляється таке, що домашнє молоко не скисає. Це відбувається через те, що корова захворіла на кетоз.