Помістити ножа в розріз, зроблений ножицями, і проткнути спинку. Ріжучими рухами вести ножа паралельно хребту, притиснувши при цьому рибу зверху другою рукою. Лезо ножа має бути максимально наближеним до хребта риби. Одне філе вирізане.
Як прибрати дрібні кістки з ляща?
Притримуючи рибу рукою зверху, відтягувати м'ясо та продовжувати відокремлювати кістки ножем по всій довжині: дійшовши до голови, прорізати аж до основи і вирізати у риби хребет так, щоб він майже не захопив м'яса. Відокремлені кістки не варто викидати, з них можна буде зварити бульйон.
Як правильно їсти ляща?
Спочатку добре б пом'яти рибу в руках – трохи "поламати" її з боку в бік, проробляючи по черзі область черевця та хвоста. Це робиться для того, щоб шкіра трохи відійшла від м'яса риби. Потім відламуємо голову, її можна викинути. Тепер вириваємо верхній плавець – це можна зробити зубами.