Пепсин, що працює в шлунку, разом з трипсином та іншими ферментами, що працюють у дванадцятипалій кишці, розщеплюють більшість харчових білків до амінокислот.. Утворюється також невелика кількість коротких пептидів, які розщеплюються до амінокислот під впливом енергійних ферментів ентероцитів тонкої кишки.
У нормі у людини 25-30% вуглеводів їжі перетворюється на жири. Перетворення білка в жирні кислоти відбувається, швидше за все, також через утворення вуглеводів.
Розщеплення білка до амінокислот – це основний процес у перетравленні білків в організмі. Для розщеплення білків потрібна відповідне середовище, ферменти та вода. Вода потрібна для проведення розщеплення шляхом гідролізу. Гідроліз – це розщеплення речовини з участю води.
Розщеплення білків до амінокислот починається в шлунку, продовжується в дванадцятипалій кишці і закінчується в тонкому кишечнику. У деяких випадках розпад білків і перетворення амінокислот можуть відбуватися також у товстому кишечнику під впливом мікрофлори.