У остиглу солону воду киньте 6 горошин чорного перцю, 1 ст. л. меленого запашного перцю, 5 лаврових листів та 6 часточок дрібно порубаного часнику. Зануріть шматки сала у розсіл, поставте під прес і тримайте в холодильнику три дні.
Деякі господині відварюють сало в лушпиння цибулі і замочують у підсоленій воді, щоб пом'якшити продукт, але досвід показує, що танути в роті таке сало все одно не буде. Найкраще з жорсткого сала зробити закуску, ніж намагатися розм'якшити його. Така «замазка» вам сподобається, якщо ви любите гострі страви з часником.
У каструлю налити воду, додати сіль, перемішати до розчинення солі і потім закип'ятити розсіл. Викладаємо шматки сала, зменшуємо вогонь і варимо: сало без м'ясних прошарків – 20 хвилин, сало з м'ясним прошарком – 30 хвилин.