Насипте соду на поверхню, що очищається. Налийте на неї 9% розчин оцту і залиште посуд на 30-60 хвилин, протягом яких протікатиме бурхлива реакція. Промийте чавун жорсткою щіткою з миючим засобом для механічного видалення залишків нагара.
Гартувати краще в духовці при температурі 175-200 градусів, але можна і на звичайній плиті. 3. Змастіть сковороду (підійде рослинне масло). Краще використовувати сорти олій, які добре сохнуть, наприклад, лляне.
Чавунні сковороди прожарюються на плиті із сіллю. Для цього поставте сковороду на вогонь і насипте товстий шар грубої або середньої помелу солі, зменште вогонь під посудом і залиште на 20-25 хвилин. Потемнілу сіль прибрати, протерти внутрішню поверхню чавунною сковороди промасленою ганчірочкою.