Для виміру достатньо помістити одну краплю матеріалу на спеціальну призму, потім переглянути результат через окуляр. Оптичні ареометри коштують дорого, але додатково показують концентрацію цукру на рідині. Чарковий – компактний спиртометр для визначення міцності в невеликій посудині, наприклад, чарці.
Більшість спиртометрів коректно визначають фортеця рідини, температура якої становить приблизно 20 градусів за Цельсієм. Спиртовмісний розчин потрібно нагріти до показників кімнатної температури. При вимірюванні прилад не повинен торкатися стін тари, в яку налита рідина.
В теперішню мить фортеця вимірюють за допомогою спиртоміра. До поширення цього приладу (у XIX столітті) застосовувалися різноманітні способи, включаючи відпал та його англосаксонський варіант, пруф.
Робиться це так: наливаєте настоянку в ложку та підпалюєте рідину. Вона горітиме, якщо концентрація спирту в ній вища за 40%. Якщо нижче – полум'я в ложці не буде. Для визначення точної цифри знадобиться інструмент – ареометр (виномір, цукромір, спиртометр).