"Хвіст" самогону – третя фракція, крім етилового спирту містить сивушні масла, що дають неприємний запах, смак і каламутний колір. Температура кипіння сивухи вища, ніж у етилового спирту, тому щоб відокремити хвіст самогону, досить вчасно припинити збирання основного продукту – «тіла».11 бер. 2016 р.
Як відокремити хвости у самогоні?
Коли температура пари досягає 80°, необхідно починати контролювати міцність дистиляту звичайним спиртоміром у мензурці. Як тільки вміст спирту опускається до 40 °, відбір тіла припиняють – далі відбирають хвости, які не виливають, а просто відокремлюють в іншу ємність.
Чи потрібно відбирати хвости при другій перегонці?
З 10 літрів «хвостів» можна отримати близько 3 літрів якісного самогону міцністю близько 80%. Рідину, що залишилася в перегінному кубі, утилізують (виливають у каналізацію). При перегонці «хвостів» відбирати «голови» не потрібно, тому що їх там не міститься — вони википіли на попередніх етапах.