Треба розім'яти стиглі ягоди, досить дві великі ложки на склянку води, додати в емальований посуд, залити кип'яченою водою, поставити середній вогонь. Через п'ять хвилин зняти та процідити. Пити чай із калиною краще в теплому вигляді з медом чи цукром. Іноді додають лимон.
У народній медицині використовують навіть її кору, не кажучи вже про ягоди та кісточки. калини. Причому для настання цілющого ефекту в більшості випадків достатньо п'яти столових ложок самих ягід – або три-чотири чашки відвару (чаю) калини в день. Але сам курс лікування не має бути тривалим, попереджають експерти.
40 г плодів калини розтерти і наполягати на 200 мл гарячого меду. Приймати за 1 ст. л. 4 рази на день після їжі при завзятому кашлі, бронхіальній астмі, запаленні легень.
Цілющий та вітамінний напій з корисних осінніх ягід. Чай з калиною – чудовий напій з ягід. Добре його пити при застуді і просто в холодну пору року. Вважається що чай з калиною здатний нормалізувати артеріальний тиск, особливо, якщо пити його регулярно.