У келих наливається на одну чверть абсент, в ньому просочується шматочок цукру. На краї келиха встановлюється ложка, у неї кладуть просочений алкоголем цукор і підпалюють.. Він горить рівним гарним полум'ям, а розплавлена карамель стікає у келих. Милуватися цим процесом рекомендують не більше однієї хвилини.
У невеликий шот трохи наливають абсент, на краї укладають ложку і кладуть у неї шматочок цукру. Для подальшого дійства потрібно крижана вода. Вона повільно виливається на цукор і стікає в чарку з абсентом. Лють воду доти, доки абсент не помутніє, після чого залпом випивають напій.
В чистому вигляді абсент пити не рекомендується, але все ж таки спосіб такого вживання даного напою існує. Абсент В чистому вигляді можна пити сильно охолодженим з чарок обсягом трохи більше 30 грам. Рецепт «цитрусового абсенту» полягає в тому, що в цьому способі використовується додавання цитрусових.
Почнемо з того, навіщо підпалюють абсент в принципі. По-перше, це ефектний та видовищний спосіб подачі. По-друге, підпалений міцний напій активніше виділяє ефірні олії, втрачає малу кількість спирту, що позитивно позначається на смаку.