За давніми традиціями домовому прийнято варити солодку кашу з вівса та пшениці, зовсім трошки, адже він харчується більше духовно. Крім каші почастуйте його солоденьким (медом, варенням, цукром), печивом, цукерками та молоком. Кашою та молоком будинкового пригощають двічі на рік – 28 січня та ще раз через півроку.Jan 28, 2019
Запросіть будинкового скуштувати: «Дідусь домовик, прийми частування, підношу з пошаною!» Краще те частування ставити у сухому куточку, прихованому від поглядів. Якщо в будинку немає печі, то вважається, що домовик може оселитися на кухонних шафках, у коморі із запасами, в затишному кухонному куточку.
Знаючи про слабкість будинкового до курей у листопаді наші предки починали «курячі іменини» – пекли пироги з цим птахом і шанували будинковому скоринки від них. Що говорити домовому, коли пригощаєш? Запрошуючи до трапези будинкового, Слід сказати: «Дідусь домовик, прийми частування, підношу з пошаною!».
10 лютого за давніми слов'янськими традиціями святкують «Кудеси» — день частування будинкового. Цього дня прийнято пригощати та задобрювати справжнього господаря будинку. Якщо ви ніколи не спілкувалися з будинковим чи не знаєте, чи є він у вас у домі чи ні, 10 лютого — чудовий час, щоб дізнатися про це і потоваришувати з ним.