За хімічною будовою та дією на організм теобромін близький до кофеїну. Теобромін стимулює серцеву діяльність, розширює венозні судини серця та мускулатуру бронхів, посилює діурез.. Теобромін слабше збуджує центральну нервову систему, ніж кофеїн.
У 100 г молочного шоколаду міститься 150-220 мг теоброміну. Таким чином, отруєння людини масою 80 кг настане при з'їданні близько 40 кг молочного. шоколаду.
Зміст теоброміну у какао-бобах коливається від 1 до 3 %. У шоколаді його вміст менше – у середньому близько 0.4% (тобто 4000 мг на 1 кг продукту). Чим більша кількість какао-продуктів використовується при виробництві шоколаду, тим вище вміст теобромину.
у грамі чорного шоколаду міститься 5,5-16 міліграм теоброміну. Для молочного шоколаду цей показник становить 2,4 міліграм.