Класифікація зерна
- I – м'яка яра червонозерна. Допустимий вміст зерен пшениці іншого типу трохи більше 10%, зокрема, твердої 5%. …
- II – тверда яра. …
- III – м'яка яра білозерна. …
- IV – м'яка озима червонозерна. …
- V – м'яка озима білозерна. …
- VI – тверда озима.
Dec 25, 2019
Згідно з ГОСТом 9353-90 показниками якості зерна озимої пшениці, за якими визначаються клас і закупівельна вартість є типовий склад, стан, запах, колір, масова частка клейковини, якість клейковини, число падіння, склоподібність, натура, наявність домішок і пророслих зерен.
Перевіряється зараженість шкідливими організмами, вологість, натурна маса, засміченість.Показники якості зерна
- технологічні – колір, вологість, смак, зараженість, запах, чистота тощо.
- борошномельні властивості – питома вага, склоподібність, типовий склад, маса 1000 зерен, вирівняність, натура, зольність.