Набута токсичність міді може бути спричинена прийомом усередину або поглинанням надмірної кількості міді (наприклад, споживання кислої їжі або напою, що мав тривалий контакт із мідною ємністю). Може спостерігатися гастроентерит, що мимоволі завершується, з нудотою, блюванням, діареєю.
Що буде, якщо в організмі багато міді?
Перевищення вмісту міді в організмі загрожує порушенням роботи ЦНС, печінки, нирок. При спадковому синдромі Вільсона-Коновалова надлишок міді призводить до цирозу печінки та ураження головного мозку.
Як мідь потрапляє до організму?
В організм мідь надходить в основному з їжею. Багато міді міститься у морських продуктах, бобових, капусті, картоплі, кропиві, кукурудзі, моркві, шпинаті, яблуках, какао-бобах. У шлунково-кишковому тракті абсорбується до 95% міді, що надійшла в організм (максимальна кількість – у шлунку).