Теплота гарячої води здатна швидко розчиняти цукор, і це пов'язано з тим, що молекули гарячої води рухаються швидше порівняно з молекулами холодної води.19 лист. 2018р.
Що добре розчиняє цукор?
Якщо холодний чай, то цукор розчиняється повільно. Навпаки, якщо чай гарячий і розмішується ложечкою, розчинення відбувається швидко. Потрапляючи у воду, молекули цукру, що знаходяться на поверхні кристалів цукрового піску, утворюють з молекулами води міжмолекулярні (водневі) зв'язки.
Який висновок можна зробити з того, що цукор розчиняється у воді?
Пояснення експериментів Цукор, розчиняючись у воді, дає сироп, більш важкий і в'язкий, ніж чиста вода. Тому сироп лежить прошарком на дні, не змішуючись з рештою води, і чорнило з цукру у другому експерименті фарбують тільки сироп, практично не потрапляючи у воду.