Протягом Великої Суботи та після великоднього богослужіння у храмах освячують паски, сирні пасхи, яйця та все, що приготовлено до святкового столу для розговіння після Великого посту. Великодні яйця віруючі дарують один одному як символ чудової появи на світ — Воскресіння Христового.
Що роблять на Великдень коротко?
Великдень, або Світле Христове Воскресіння, – головне православне свято. На Русі і цей день, і весь наступний тиждень проводили весело: готували великодні традиційні страви — паски, сирні пасхи, — фарбували яйця, водили хороводи, гойдалися на гойдалках, обходили будинки з вітаннями.
Що можна робити на Великдень?
Освячують, або, як кажуть у народі, святять пасхальну святкову їжу у Велику суботу, суботу Страсного тижня (15 квітня), одразу після Божественної літургії, тобто з 11-12 години ранку та до 20-21 години. Освячують пасхальну їжу не в самому храмі, а на вулиці.