При синдромі Жильбера до щоденного меню повинні входити продукти, що містять достатню кількість білків. Дуже корисні яблука, буряк, цвітна та брюссельська капуста, грейпфрут, шпинат, вівсяна та гречана крупи, морепродукти, яйця, фруктові соки та мінеральна вода. Від кави краще відмовитись.
Що можна їсти при синдромі Жільбер?
Основні принципи харчування при ЖКБ:
- приймати їжу кожні 3-4 години
- обов'язково снідати
- уникати тривалого голодування
- випивати 1-1,5 літра рідини на день
- виключити жирну, копчену їжу, а також міцний алкоголь
- уникати в харчуванні тваринних жирів, бобових, кави
- знизити споживання цукру
Які продукти не можна їсти при синдромі Жільбер?
Під час лікування пацієнтам призначається дієта №5, яка виключає з раціону:
- жирні м'ясні, рибні бульйони;
- жирні сорти м'яса, риби, птахів;
- консерви, копченості, маринади;
- здобні вироби; хліб;
- варені яйця;
- кислі сорти фруктів, ягід;
- щавель, цибуля, шпинат;
- хрін, перець, гірчицю;