Успенський піст – пост у православ'ї, встановлений на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці, один із чотирьох багатоденних постів церковного року. Починається з 1 [14] серпня до 14 [27] серпня включно та завершується святом Успіння Пресвятої Богородиці.
Що можна їсти в Успенський піст щодня?
По понеділках, середах та п'ятницях Успенського посту віруючим належить дотримуватися сухої їжі – дозволяються вода, хліб, сіль, фрукти та овочі в сирому вигляді, сухофрукти, горіхи, мед. По вівторках та четвергам дозволяється гарячі страви без додавання олії. По суботах та неділях – гаряча їжа з олією, вино.
Як правильно харчуватися в Успенський піст?
Успенський піст є суворим. Згідно з монастирським статутом, на період посту по понеділках, середах та п'ятницях (15, 17, 19, 22, 24, 26 серпня) наказано сухоїдіння – можна їсти хліб, фрукти, овочі, сухофрукти, пророщене зерно, горіхи, мед. Не можна вживати гарячу їжу.