Згортання крові у здорової людини відбувається локально, у місці утворення первинної тромбоцитарної пробки. Характерний час утворення фібринового згустку – 3-8 хвилин. Згортання крові – ферментативний процес. Основоположником сучасної фізіологічної теорії згортання крові є Олександр Шмідт.
Чому кров застигає?
Згортання нашої крові – Це важливий показник, захисна реакція організму на кровотечу. При ушкодженні кровоносних судин елементи крові утворюють тромби, що перешкоджають подальшій крововтраті. Згортання – величина не постійна, залежить від стану організму і може змінюватися протягом життя.
Що посилює згортання крові?
Більшість факторів згортання – білки. До факторів згортання належать також іони кальцію та деякі низькомолекулярні органічні речовини (Див. цю статтю). У нормі білкові чинники згортання крові перебувають у плазмі у неактивному стані.