Холодець (студень) – ситна страва зі згущеного до желеподібної маси від охолодження м'ясного бульйону зі шматочками м'яса. Відомий з XVI століття.
Хто і коли придумав холодець?
Вважається, однак, що першими холодець вигадали північні народи. Бульйон, що застиг на холоді, зручно брати з собою в дорогу: ситна їжа давала сили в дорозі. У будь-якому випадку делікатесом холодець/студень не був, і в Росії ставився до найпростішої їжі.
Хто перший винайшов холодець?
Вважається, що якщо холодець винайшли саме російські, то французи – удосконалили рецепт, додавши до нього коріння та яйця. Французи взяли за основу рецепт російського холодця, облагородили його, додавши овочі та варені яйця, зробили справжньою царською стравою. Вони відварювали разом птаха, дичину, свинину, телятину та кролика.