Незважаючи на свій розмір, хамса є багатим джерелом поживних елементів. Хамса солена містить у своєму складі вітаміни: рибофлавін, бета-каротин, тіамін, PP та хімічні елементи: нікель, кальцій, кобальт, натрій, молібден, фосфор, фтор, калій, хром, хлор, марганець, залізо, йод, сірка, мідь, цинк.
Яка користь від хамси?
Хамса, незважаючи на свої скромні розміри, є багатим джерелом вітамінів A, B, D, PP, фтору, цинку, хрому кальцію, йоду, а також поліненасичених жирних кислот. У рибі немає вуглеводів, зате багато корисних жирів та легкозасвоюваного білка. Хамса – дієтичний продукт: на 100 г припадає трохи більше 90 ккал.
Як правильно їсти хамсу?
Зробити це можна трьома способами: ножем, відкусити зубами чи вправними рухами пальців рук. При відділенні голови потрібно її трохи потягнути убік, і разом із нею повинні відокремитися невеликі кишки. Далі перевертаємо хамсу черевцем нагору, і великим пальцем проводимо від голови до хвоста.