Основою раціону були каші, юшка, хліб. І навіть у XIV-XV століттях до організації харчування воїнів ставилися як до другорядного завдання. Зачатки продовольчої служби з'явилися за Івана Грозного, який впровадив штатних кашеварів, забезпечив армію обозами з продуктами та інвентарем для приготування пищи.2 мар. 2017 р.
Чим харчувалися люди на Русі?
Найпоширенішим овочом була ріпа. Вона встигала лише за два місяці, що дозволяло часто збирати врожай. Поряд з приказкою «щи та каша — їжа наша» була й інша приказка: «ріпа, риба та гриби». Ріпу, капусту, хрін, цибулю та моркву на Русі вирощували вже у XI столітті – це підтверджує текст «Домобуду».
Що їли воїни на Русі?
Так як воїни майже завжди перебували в польових умовах, і харчувалися тим, що давала сама природа, то основою їхнього раціону була риба. До того ж, у сушеному вигляді її зручно було брати в дорогу. За часів богатирів люди харчувалися дарами лісу: грибами, ягодами, травами.